Onderwijs in Corona-tijden

Onderwijs in Corona-tijden

22 Maart, was een historisch moment, Mark Rutte maakte bekend dat alle scholen moesten sluiten in verband met de maatregelen tegen het Coronavirus. Hoe ervaart het onderwijs deze moeilijke tijd? Wij hebben het onderwijs de vraag voorgelegd.

PRO33college en leren op afstand

Het Pro33college bevindt zich in een periode waarin leerlingen in het praktijkonderwijs niet naar school kunnen om praktijklessen te volgen. Ook zijn veel stages afgezegd omdat bedrijven zijn gesloten óf de leerlingen geen risico mogen lopen. In veel gevallen is het moeilijk om deze leerlingen op afstand les te geven, omdat ze normaal gezien juist profiteren van de persoonlijke begeleiding en de praktijkruimtes die hard nodig zijn. Het team docenten heeft zich omgedoopt tot een soort van redactie, waarbij we wekelijks een magazine op maat maken voor al onze leerlingen. Zo kunnen ze toch op hun eigen niveau werken aan allerlei vakken. Ze krijgen opdrachten als ‘meet de oppervlakte van je woonkamer’, of ‘kook vandaag een groentesoep voor je ouders’. Ook staan we stil bij het nieuws en de actualiteit. We vragen de leerlingen wat ze kunnen doen voor een ander en laten ze talenten die normaal gesproken in stage tot uiting komen, nu thuis of in de eigen buurt toe te passen. Dit alles gaat gepaard met korte lijntjes en persoonlijk contact (via telefoon, WhatsApp, Facetime, Messenger, snapchat) met de leerling en de ouders. In overleg met de gemeente kijken we de komende tijd ook waar we gezinnen, die extra ondersteuning nodig hebben, kunnen ondersteunen. Kortgezegd is dit voor ons een periode waarbij we als vanouds veel aan maatwerk doen, maar juist ook veel nieuwe inzichten opdoen voor onze vorm van onderwijs.

 

Lisette van den Berg,
Vestigingsdirecteur PRO33college

Hashtag #Wijzijnhu voor HU

Het is echt een heel onwerkelijk beeld: de campus is leeg, alle gebouwen zijn leeg en het is ontzettend stil. We missen de aanwezigheid, energie en het geroezemoes van studenten en medewerkers. Daarom hebben we een hashtag in het leven geroepen: #wijzijnhu. Volg deze hashtag op social media om te zien waar onze studenten en medewerkers zijn, hoe ze studeren en thuiswerken. Een groot deel van het onderwijs hebben we nu op afstand georganiseerd en dat is een enorme prestatie. Ondertussen zijn er natuurlijk veel vragen over toetsen, stages, het BSA (bindend studieadvies) en het afstuderen. Veel vragen waarop de hogescholen via de Vereniging Hogescholen (VH) samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) naar antwoorden zoeken.

 

Mark Tammer,

Locatiedirecteur HU

Spoedcursus online lesgeven voor docenten ROC Midden Nederland

De onderwijsteams van ROC Midden Nederland verzorgen het onderwijs online vanuit de thuisbasis. Zij werken daarbij vooral met Blackboard Collaborate en Skype. Niet alle docenten hadden dit in hun vingers, dus is veel energie gestoken in het versneld aanleren hiervan. Dit is ondersteund vanuit de centrale diensten met educatief materiaal in de vorm van tutorials en instructies. Daarbij ontvangen wij tips over thuiswerken in het algemeen, digitale veiligheid en ergonomie op de thuiswerkplek. Inmiddels werkt het digitale onderwijs en zijn de ervaringen van docenten veelal positief. Docenten zijn verrast door hun studenten die massaal thuis achter de computer zitten en bij de les zijn! Uiteraard is dit per opleiding en opleidingsniveau verschillend. Met name voor de praktijkvakken en niveau 2/3 liggen er veel uitdagingen. Daarnaast liggen er vele andere vraagstukken, zoals de BPV (stage), studenten die in het buitenland verblijven (internationalisering) en de zorg voor kwetsbare studenten.

 

Eric Holtman,

Directeur ROC Midden Nederland

Studenten Hoornbeeck College missen de school

In twee dagen moesten we alles omzetten naar een andere manier van lesgeven. Het mooie is dat er opeens een hoop creativiteit naar boven komt. Mensen zoeken allerlei oplossingen om de lessen en de dagopeningen zoveel mogelijk door te laten gaan.
Het is mooi om te zien dat studenten school erg missen, dat hadden we nooit gedacht ;-).  Vooral via Microsoft Teams is het gelukkig goed mogelijk om elkaar te blijven zien en spreken. Ook studenten vonden het erg jammer dat de Week van het Ondernemen niet door kon gaan. Hopelijk kan het op een later moment nog een vervolg krijgen.

 

Gert Breddels,

Docent

Lees ook

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Ik geef Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt toestemming om mijn naam en e-mailadres te gebruiken voor het versturen van nieuwsbrieven en verklaar kennis te hebben genomen van de privacyverklaring van Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt.

contact netwerk onderwijs & arbeidsmarkt

Projectleider
Sylvia Krebber
06 53 14 65 39

AANMELDEN DOCENT IN BEDRIJF 2023


 Voorkeur 1 bedrijfsbezoek

 Voorkeur 2 bedrijfsbezoek