nieuwsbrief mei 2023

Nieuwsbrief mei 2023

Kennisdeling en voorbereiding op de Arbeidsmarkt: de impact van de Week van het Ondernemen op leerlingen en studenten

In maart vond de Week van het Ondernemen plaats, georganiseerd door Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt. Tijdens deze week hebben maar liefst 1200 studenten deelgenomen aan diverse activiteiten en gastlessen gegeven door ruim 45 gastdocenten uit de arbeidsmarkt.

 

Het was een groot succes en heeft bijgedragen aan het vergroten van de kennis van studenten en het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Waarom is het zo belangrijk om kennis te delen en de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren? Ten eerste zorgt kennisdeling ervoor dat studenten zich kunnen ontwikkelen en voorbereiden op de arbeidsmarkt. Door het delen van praktijkvoorbeelden en ervaringen krijgen studenten een beter beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Dit vergroot niet alleen hun kennis, maar ook hun interesse en betrokkenheid. Lees meer

Hoe geef je een succesvolle gastles? Tips van docenten en studenten tijdens bijeenkomst Netwerken voor de Klas

Op 13 maart vond de succesvolle bijeenkomst Netwerken voor de Klas plaats, georganiseerd door Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt bij de Green Outlet van MBO Amersfoort. Docenten en studenten kwamen samen om tips en tricks uit te wisselen over het geven van gastlessen door ondernemers in het onderwijs.

Het was een inspirerende middag waarbij Hans Muis, Docent ROC Midden Nederland zijn ervaringen heeft gedeeld over het geven van gastlessen en het belang hiervan voor de ontwikkeling van studenten. De deelnemers waren erg enthousiast over de bijeenkomst en gaven aan veel nieuwe ideeën te hebben opgedaan die ze direct konden toepassen in de praktijk. Lees meer

Even voorstellen...

Mijn naam is Pieter Bas Schrieken en ik werk sinds januari met veel plezier als Senior Adviseur Economie bij de gemeente Amersfoort. Binnen de gemeente ben ik voor de helft van mijn tijd werkzaam voor de opgave aansluiting Onderwijs en Arbeidsmarkt. De eerste periode ben ik druk bezig organisaties en mensen te leren kennen. Ik ervaar hierin veel gedrevenheid. Het hele werkveld is nog wel verbrokkeld en uiteenlopend. Gaandeweg zal ik mijn weg hier ook in vinden. Onlangs heb ik kennis gemaakt met Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt. Eigenlijk zie ik mijzelf als voorbeeld van het proces betere aansluiting Onderwijs-Arbeidsmarkt. Ik ben zelf namelijk ook een zogenaamde zij-instromer aangezien ik eigenlijk mijn hele leven in de financiële sector heb gewerkt. Tot nu toe een stap waar ik heel erg blij van word.

 

Vanaf 1 juni ga ik in Amersfoort wonen samen met Nienke en ons samengestelde gezin met 8 kinderen. In mijn vrije tijd speel ik cello in verschillende orkesten. Ik hoop jullie de komende tijd beter te leren kennen. Voel je vrij om een afspraak te maken om kennis te maken. https://netwerkoa.nl/pieter-bas-schrieken/

Uitbreiding Netwerk O&A met De Maatschappij Departement Eemland

Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt groeit met de aansluiting van De Maatschappij Departement Eemland. Al sinds 1777 is De Maatschappij dé broedplaats van initiatieven voor het algemeen belang.

 

De Maatschappij Departement Eemland kent vertegenwoordiging vanuit het bedrijfsleven, openbaar bestuur, kennisinstellingen en de zorgsector. Maatschappelijke uitdagingen zijn van alle tijden. Mensen die zich inzetten om die problemen op te lossen gelukkig ook. Walter Roza neemt de rol als verbinder voor de arbeidsmarkt namens De maatschappij op zich. https://netwerkoa.nl/walter-roza/

Save the Date netwerken en inspiratie tijdens Docent in Bedrijf: 13 november!

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Docent in Bedrijf 13 november terugkeert voor een inspirerende en verrijkende dag vol netwerkmogelijkheden en inspiratiesessies. Vorig jaar namen meer dan 150 deelnemers deel aan het evenement, waarmee we duidelijk hebben gemaakt dat de behoefte aan samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven nog steeds groot is.

Het evenement bestaat uit twee delen: het middagprogramma en het avondprogramma. Tijdens het middagprogramma zullen docenten en ondernemers een bezoek brengen aan één van de deelnemende inspirerende bedrijven. Dit is een unieke kans om kennis te maken met de bedrijfscultuur en om kennis op te doen voor het lesgeven in de klas. Tijdens het avondprogramma worden de deelnemers uitgenodigd om te genieten van inspiratiesessies. Daarnaast is er een netwerkbuffet om te netwerken en ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers.

Studenten ROC Midden Nederland openen met wethouder Tyas Bijlholt Kamer voor de Stad

Op woensdag 12 april openden wethouder Tyas Bijlholt en student ROC Midden Nederland Ties Prins de Kamer voor de Stad: het duurzame broertje van het nieuwe stadhuis van Amersfoort. Een groep studenten van ROC Midden Nederland ontwierp en bouwde dit circulaire paviljoen, zodat nieuwsgierige Amersfoorters er straks meer informatie kunnen vinden over het nieuw te bouwen Huis voor de Stad. Een mooi en leerzaam resultaat van de samenwerking tussen ROC MNL, Kraaijvanger Architects en de gemeente Amersfoort.

Lees verder: https://www.rocmn.nl/nieuws/studenten-roc-midden-nederland-openen-met-wethouder-tyas-bijlholt-kamer-voor-de-stad

Het HR Ecosysteem van concurreren naar samenwerken

Onlangs heeft Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt, in samenwerking met gemeente Amersfoort, kennis gemaakt met Maarten van Rij Hoofd Directie Personeel Ministerie van Defensie en het HR Ecosysteem.

In 2017 startte Defensie met het idee van een HR-ecosysteem. Aanleiding was de adaptieve krijgsmacht, de uitdagingen rondom het Actieplan Behoud en Werving en de sterk veranderende arbeidsmarkt. Door praktijksessies, onderzoeken naar de haalbaarheid en door te kijken wat de aanpak in het buitenland is, is een basis gelegd voor de samenwerking in het HR Ecosysteem. De krijgsmacht van de toekomst vraagt om flexibele samenwerking met uiteenlopende partners. De kwantitatieve en kwalitatieve uitdagingen op de arbeidsmarkt worden de komende jaren alleen maar groter. Daarom moeten er stappen worden gezet richting een vergaande en meer gestructureerde samenwerkingsvorm. We brengen namens Netwerk O&A het HR Ecosysteem graag onder de aandacht voor mogelijke samenwerking met onderwijs en arbeidsmarkt in Regio Amersfoort.

Lees verder https://www.hr-ecosysteem.nl/

Wat kan het Leerwerkloket betekenen voor jou als ondernemer in de regio?

Leren en werken zijn tegenwoordig niet meer los van elkaar te zien. Daarom ondersteund het Leerwerkloket ondernemers met kosteloos en onafhankelijk advies in scholing en ontwikkeling van personeel. Vanuit een samenwerking met opleiders, omliggende gemeenten en UWV kent het Leerwerkloket Amersfoort de regionale en lokale aanbieders van opleidingen en heeft goede contacten met roc’s, hbo-instellingen en private opleiders.

 

We zijn op de hoogte van de laatste arbeidsmarktontwikkelingen in jouw branche en weten wat dit betekent voor werving, selectie en het opleiden van personeel. De belangrijkste voordelen; adviseren over opleiden van personeel, werving personeel via het opzetten van leerwerktrajecten, taal op de werkvloer, inzicht in financiële regelingen bij leren en werken. Kijk voor meer informatie op Leerwerkloket regio Amersfoort, of vraag de accountmanagers en loopbaanadviseurs naar de mogelijkheden van werkgeversdienstverlening voor jou via amersfoort@leerwerkloket.nl.

Onze website: een Platform voor het delen van kennis tussen onderwijs en arbeidsmarkt

Er bestaan talloze manieren waarop het onderwijs en de arbeidsmarkt van elkaar kunnen profiteren. Denk hierbij aan het zoeken en aanbieden van stageplaatsen en vacatures, het inzetten van gastdocenten en het aangaan van samenwerkingen bij bedrijfs- en onderwijsvraagstukken. Onze website biedt een platform waarop vraag en aanbod kunnen worden uitgewisseld. Maak hier gerust gebruik van! Wij delen deze informatie bovendien zoveel mogelijk via onze social media-kanalen, zodat een groot publiek kan worden bereikt.

Succesvolle praktijkvoorbeelden in onderwijs en arbeidsmarkt uitgelicht tijdens ontbijtbijeenkomst BKL Leusden

In welke branche wordt niet geklaagd over personeelstekorten en dat er nauwelijks meer aan (goede) mensen te komen is. Maar is hier werkelijk sprake van een gebrek aan talent of ligt er misschien een dieperliggend probleem aan ten grondslag?

 

Tijdens de Ontbijtbijeenkomst in februari georganiseerd door BKL Leusden in samenwerking met Netwerk O&A werd o.a. verteld wat Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt inhoudt en wat dit netwerk voor ondernemers kan betekenen. Het thema ‘Onderwijs & Arbeidsmarkt’ is een van de speerpunten van de BKL. Daarom heeft de BKL zich bij dit netwerk aangesloten. Tijdens de bijeenkomst zijn een aantal succesvolle praktijkvoorbeelden uitgelicht door Pascal Boersen en Assunta Verschuren namens ROC Midden Nederland. Samenwerken kan op veel meer manieren dan alleen het bieden van stageplaatsen. Dank aan Bloemendal Bouw voor de gastvrijheid.

Onze nieuwsupdates via Socials volgen, dat kan.

Wil je altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, volg ons dan via de socials. We zijn te vinden op Facebook en LinkedIn. Zo kunnen we ook via deze kanaleninformatie tonen over jouw bedrijf of onderwijsinstelling. Wil je content delen, dan nodigen wij je van harte uit om dit te delen op de LinkedIn-pagina.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Ik geef Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt toestemming om mijn naam en e-mailadres te gebruiken voor het versturen van nieuwsbrieven en verklaar kennis te hebben genomen van de privacyverklaring van Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt.

contact netwerk onderwijs & arbeidsmarkt

Projectleider
Sylvia Krebber
06 53 14 65 39

AANMELDEN DOCENT IN BEDRIJF 2023


 Voorkeur 1 bedrijfsbezoek

 Voorkeur 2 bedrijfsbezoek