‘Let’s Work Together!’ verbindt onderwijs en arbeidsmarkt met toekomstvisie

Let’s Work Together!’ verbindt onderwijs en arbeidsmarkt met toekomstvisie

Het Business & Administration College Amersfoort van ROC Midden Nederland gaat in een serie ontbijtsessies onder de noemer ‘Let’s Work Together! For our common future’, samen met het bedrijfsleven in gesprek over de vraag: wat hebben onderwijs en arbeidsmarkt nodig en hoe kunnen we elkaar hierbij versterken? Verandert de vraag op de arbeidsmarkt? Dan verandert het onderwijs daar in mee. De werknemers en ondernemers van de toekomst leiden we nu op. Tijdens deze ontbijtsessies staan de thema’s Duurzaamheid, Ondernemerschap en Digitalisering centraal.

Aftrap bij Bosveld Incasso en Gerechtsdeurwaarders

De aftrap van de serie ontbijtbijeenkomsten vond plaats in maart. Ben van Zanten, Algemeen Directeur bij Bosveld Incasso en Gerechtsdeurwaarders, nam de vijftien enthousiaste en betrokken deelnemers mee in de onderscheidende bedrijfscultuur van de organisatie, de gewenste cultuur wordt gemaakt door de medewerkers. Medewerkers staan op nummer 1, de cultuur van enthousiaste medewerkers wordt elke dag met Plezier & Prestatie (PEP) gerealiseerd. Want als medewerkers enthousiast zijn, dan worden klanten dat ook.
Onder het genot van een lokaal, duurzaam verzorgd ontbijt maken de deelnemers kennis met elkaar, om verder met elkaar kennis te delen en de werelden van onderwijs en arbeidsmarkt aan elkaar te verbinden en te versterken. Een aantal inzichten van de inspirerende dialoog:                                                                                                  

 • Duurzame techniek is een belangrijk thema.
 • Ondernemerschap en duurzaamheid zijn met elkaar verweven
 • Iedereen binnen een organisatie kan ondernemerschap tonen
 • Geef studenten mee dat ze bewust zijn van waar producten vandaan komen en hoe ze worden geproduceerd
 • Duurzaamheid is ook je omgeving schoonhouden en het personeel en klanten hierin mee te nemen
 • Maak bedrijven bewust van hun foodprint in hun bedrijfsplannen en meerjaren plannen.
 • Duurzaamheid is op dit moment een trend maar over 10 jaar is het ingebed.
 • In het onderwijs moeten de maatschappelijke trends en thema’s opgenomen worden om de studenten voor de toekomst klaar te stomen.
 • Studenten kunnen dit zich eigen maken door te reflecteren op:
   • Hoe maak ik een product circulair?
   • Waar komt een product vandaan?
   • Hoe ga ik zelf om met duurzaamheid/ hoe duurzaam ben ik en welke keuze kan ik hierin maken?

Gaming kan 21e vaardigheden verbeteren

19 mei werd de wekker wederom vroeg gezet voor de tweede Let’s Work Together ontbijtsessie. Deze keer waren we te gast bij het Campus Connect Centrum van ROC Midden Nederland. Leuke digitale items uit het Future Care Lab, zoals een robot, kwam je al rijdende tegemoet. Deze keer stond het thema Digitalisering centraal. De inzichten van de inspirerende dialoog:

 • Ook in een klassiekere branche, zoals het metaalbedrijf, kun je je productieproces optimaal digitaliseren en automatiseren.
 • Gaming kan 21e eeuwse vaardigheden verbeteren, zoals scrum en agile werken.
 • Gaming kan de kloof tussen jongeren en volwassenen dichten.
 • Er is momenteel geen arbeidsmarkttekort, maar een organisatietekort. Jongeren willen nu enkel nog een vaste baan voor een hypotheek. Jongeren matchen niet met het construct zoals wij organisaties nu hebben ingericht.
 • Juist de oudere werknemer gaat beter om met digitalisering en is beter in staat om cliënten en bewoners in een zorginstelling mee te nemen in de digitale wereld en het gebruik van bijvoorbeeld de iPad.
 • Je hoeft niet succesvol op school te zijn om succesvol ondernemer te worden op digitaal gebied.
 • Ook de vervoersbranche gaat mee in vernieuwing. Naast klassieke schoolreisjes en uitjes, levert Pauw vervoer mobiliteitsoplossingen in de breedste zin van het woord. Hierbij kun je denken aan mobiele testunits voor de GGD tijdens corona.
 • De makelaardij is volop gedigitaliseerd, mede door Corona. Daarnaast blijft in die bedrijfstak ook het persoonlijke contact belangrijk.
 • De gadgets-industrie staat wellicht niet bekend om zijn duurzame imago. Daardoor zal juist deze branche een extra stap moeten zetten. Ecotextiel.nl is daarvan een goed voorbeeld.

ROC B&A Foodiebag – want eten is om op te eten!

Misgrijpen bij het ontbijt? Dat wil niemand, maar eten weggooien, willen we zeker niet. Daarom ontvangen alle gasten tijdens Let’s Work Together een uniek ROC B&A herbruikbare Foodiebag, om voedselverspilling te voorkomen. De overgebleven overheerlijke broodjes en fruit gaan mee in de Foodiebag voor tijdens de lunch, want eten is om op te eten.

Onderwijs van de toekomst

ROC Midden Nederland en het Business & Administration College gaan samen met de arbeidsmarkt het onderwijs vormgeven. Dat is een uitdaging waarbij het uitgangspunt is dat we samen verder komen.
Naast de ontbijtsessies nodigen we bedrijven uit hun vraagstukken rondom digitalisering, duurzaamheid en ondernemerschap in te brengen en te laten onderzoeken door studenten. Gastbezoeken door studenten bij bedrijven kan een waardevolle toevoeging zijn in de samenwerking, studenten nemen graag een kijkje in de keuken van een onderneming. Tijdens de Week van het Ondernemen van Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt hebben ondernemers en werknemers leuke en inspirerende gastlessen gegeven. Deze gastlessen zijn gedurende het schooljaar een waardevolle bijdrage aan de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Dank aan alle deelnemers voor jullie betrokkenheid en aanwezigheid, graag tot de volgende keer

Meedoen?

Na de twee geslaagde ontbijtsessies Let’s Work Together gaan we met de deelnemers in het nieuwe schooljaar vanaf september, wederom aan de ontbijttafel om verder met elkaar in gesprek te gaan over de inrichting van het onderwijs, zodat wij optimaal aansluiten op de arbeidsmarkt.

Ben je ondernemer of werk je bij een bedrijf in de regio Amersfoort en wil je graag je bijdrage leveren aan het onderwijs van de toekomst? Meld je dan via Inger Sluimer i.sluimers@rocmn.nl  aan voor de volgende ontbijtsessie. We verwelkomen je graag!

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Ik geef Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt toestemming om mijn naam en e-mailadres te gebruiken voor het versturen van nieuwsbrieven en verklaar kennis te hebben genomen van de privacyverklaring van Netwerk Onderwijs & Arbeidsmarkt.

contact netwerk onderwijs & arbeidsmarkt

Projectleider
Sylvia Krebber
06 53 14 65 39

AANMELDEN DOCENT IN BEDRIJF 2023


 Voorkeur 1 bedrijfsbezoek

 Voorkeur 2 bedrijfsbezoek